Eerst de passie, dan het schot

Bracco's zijn mooi om te zien, maar nog veel mooier is het een bracco in actie te zien. In het veld, op zoek naar wild en tijdens het samenspel met de jager. De eerste keer dat ik bracco's in het veld aan het werk zag, was in italiŽ, tijdens een clubmatch die door de SABI (de Italiaanse bracco-vereniging) was georganiseerd. De schoonheid van de bracco's die in draf zochten naar patrijzen en, eens gevonden, de vogels fixeerden in afwachting van de jager, lieten me na die eerste kennismaking niet meer los. Vanaf die eerste kennismaking vond ik dat een bracco in het veld hoort. Het was niet zo dat ik voor die tijd nooit had gewerkt met mijn bracco's. Regelmatig nam ik deel aan de wedstrijden die door de KNJV werden georganiseerd. Wedstrijden, die de nadruk legden op het apporteren van wild. Hoewel ik vaak in de prijzen viel, vond ik niet dat mijn Bracco's volledig tot hun recht kwamen.

Veldwedstrijden

Na het bijwonen van die eerste Italiaanse veldwedstrijd nam ik het besluit mij volledig te richten op het werk dat ik in ItaliŽ had gezien. Dat bleek in Nederland niet eenvoudig. Ten eerste was er niemand die mij kon vertellen hoe ik de training moest aanpakken. Er werden geen cursussen gegeven voor het werk dat ik mijn Bracco's probeerde aan te leren. En als ik al aanwijzingen had over hoe ik de training moest aanpakken, dan kostte het me ontzettend veel moeite om veldjes te vinden waar ik op kon en mocht trainen. Door een intensief contact met Gianpaolo Poggio ben ik afgelopen jaren in de gelegenheid geweest te trainen in ItaliŽ. Daar wordt een Bracco Italiano pas serieus genomen als het een goede werker is. Een hond die show na show wint maar in het veld niet presteert, is voor de Italiaan geen goede Bracco Italiano. Dat blijkt uit de kwalificatie Italiaans kampioen. Een bracco moet hiervoor niet alleen de benodigde showresultaten halen, maar ook werkkampioen zijn. Omdat ik vind dat zoveel mogelijk Bracco-eigenaren zouden moeten ervaren hoe het is om met je hond in het veld te werken, probeer ik regelmatig reisjes naar ItaliŽ te organiseren om daar samen te trainen en te genieten van de Italiaanse Bracco-traditie. Daar blijkt dat met een goede begeleiding, bijna iedere Bracco zich in het veld als een vis in het water voelt.

Jacht

Een aantal jaren geleden kwam ik Klaas Hindriks tegen. Klaas nam mij en mijn Bracco's mee op jacht. Door zijn jachtervaring van meer dan vijftig jaar, weet Klaas mij feilloos te vertellen hoe ik mijn Bracco's zo efficiŽnt mogelijk kan inzetten tijdens de jacht. Hij leerde me de gouden regel voor de jacht met de Bracco: eerst de passie, dan het schot. De jacht is veel meer dan alleen een beetje schieten. De hond moet eerst plezier krijgen in het zoeken naar en ophalen van het wild en vooral het samenspel tussen jager en hond. Pas dan kun je succesvol jagen met een Bracco De afgelopen jachtseizoenen hebben mijn Bracco's de kans gekregen zich te bewijzen tijdens verschillende soorten jacht in allerlei soorten veld. Voor mij als liefhebber van de werkende Bracco is dat het mooiste wat er is. Het kost veel tijd en energie. Maar je krijgt er zo ontzettend veel voor terug.